Kwaliteit van zorg
Beroepscode
Ik hecht veel waarde aan duidelijkheid en transparantie. Daarbij probeer ik cliënten zo goed mogelijk te informeren over wat zij kunnen verwachten. De beroepscode voor psychotherapeuten en wijzigingen voor is een belangrijke leidraad in mijn beroepsmatig handelen.
Crisis
Het kan gebeuren dat de spanning buiten de sessies zozeer oploopt, dat je er zelf niet goed uitkomt. Je kunt dan binnen kantoortijden met mij contact opnemen. LET OP: mijn praktijk is alleen geopend op woensdag en vrijdag tussen 09:00 en 14:00 uur. Wanneer de situatie acuut is, dien je altijd contact op te nemen met je huisarts (tijdens kantooruren) of met de huisartsenpost (buiten kantooruren).
Dossier
Ik ben verplicht om alle informatie over de intake, diagnose en behandeling in een beveiligd elektronisch dossier (EPD) bij te houden. Omdat dit dossier over jou gaat, kun je het uiteraard inzien of een kopie opvragen. Mocht je hier gebruik van willen maken, overleg dan even met mij. Als je een andere visie hebt dan in je dossier is opgenomen, dan heb je het recht om een ‘eigen verklaring’ op te laten nemen in het dossier. Je kunt ook vragen om wijzigingen te laten aanbrengen wanneer gegevens feitelijk onjuist zijn.
Na afsluiting van de behandeling is de reguliere bewaartermijn 15 jaar. Je kunt een verzoek indienen om de termijn te verlengen of te verkorten.
Geen contracten met zorgverzekeraars
Goede zorg vereist zorgvuldigheid en aandacht voor de individuele behoeften van de cliënt. Eisen van zorgverzekeraars maken het steeds moeilijker om aan deze belangrijke criteria te voldoen. Vandaar dat ik besloten heb contractvrij te werken. De ervaring leert dat dit de kwaliteit van de behandeling ten goede komt.
Zie hier voor meer informatie over contractvrije psycholoog.
Klachtenregeling conform de Wkkgz
Comform de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz), ben ik als vrijgevestigd gz-psycholoog, psychotherapeut met betrekking tot klachtenopvang en het beslechten van geschillen gebonden aan de klachtenregeling van de LVVP. De leden van de LVVP hanteren als uitgangspunt dat een klacht niet formeler moet worden behandeld dan noodzakelijk. Onvrede kan altijd rechtstreeks bij mij worden gemeld. Indien dit gesprek geen oplossing biedt, kan men zich wenden tot de klachtenfunctionaris, zoals beschreven in deze klachtenregeling.
De klachtenfunctionaris geeft advies over de indiening van een klacht, overlegt met klager op welke wijze de klacht in behandeling kan worden genomen, staat klager bij het formuleren van de klacht bij, neemt klachten in ontvangst en onderzoekt de mogelijkheden om tot een oplossing voor de klacht te komen. Aan de werkzaamheden van de klachtenfunctionaris zijn voor de klager geen kosten verbonden.
Voorts ben ik aangesloten bij De Geschillencommissie Zorg, met een speciaal portaal voor vrijgevestigde BIG-geregistreerde ggz-professionals. Voor gevallen waarin een klager niet tevreden is met de behandeling dan wel de afhandeling van een klacht ofwel indien in redelijkheid niet kan worden verlangd dat een klacht onder de gegeven omstandigheden bij mij wordt ingediend, bestaat de mogelijkheid de klacht voor te leggen aan deze geschillencommissie. De beoordeling van aansprakelijkheid valt niet onder de werking van deze klachtenregeling.
Zie mijn document ‘klachtenregeling’ (zie bijlage) en klachtenregeling LVVP.