Behandelmethodieken
Mentalisation Based Treatment (MBT)
Bij Mentalisation Based Treatment staat het begrijpen van je eigen gedrag, dat van anderen en de interactie tussen beiden vanuit achterliggende gevoelens, gedachten, behoeften en motivaties centraal.
MBT is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Bij mensen met persoonlijkheidsproblematiek neemt het metalliserend vermogen bij verhoogde spanning snel af. Een bijvoorbeeld daarvan is wanneer contacten met anderen intenser en hechter worden. MBT behandelingen zijn gericht op het versterken van het metalliserend vermogen.
Het vermogen om te begrijpen waarom je nou juist doet wat je doet of waarom je nou eigenlijk boos bent noemen we mentaliseren. Wanneer het je lukt om je eigen emoties, acties en ook die van anderen te begrijpen, zal je veel gemakkelijker in staat zijn je emoties en gedrag op de juiste, maar zeker ook op een prettigere manier te uiten. Hierdoor neemt de kwaliteit van je relaties toe. Uiteindelijk werkt wat je leert tijdens de therapie door in je hele leven. De kwaliteit van je leven gaat er sterk op vooruit. Je wordt zelfbewuster, je gaat je zekerder voelen, je stemming wordt stabieler. Je krijgt weer vat op je leven waardoor je er een invulling aan kan geven die bij je past. (Bron: De Viersprong).
MBT kan iedereen helpen die moeite heeft met het begrijpen van zijn/haar emoties en reacties. Ook helpt MBT bij mensen wiens stemming vaker dan gemiddeld onverklaarbaar lijkt te wisselen. MBT is speciaal ontwikkeld voor mensen die al een lange tijd erg belemmerd worden door hun eigen emoties. Je wordt dan vaak overvallen door de intensiteit van je emoties en er vervolgens door overweldigd. Dan lukt het je vaak niet meer om eerst de situatie te bekijken en te beoordelen voordat je overgaat tot reageren.
Affectfobie Therapie (AFT)
AFT is een integratieve psychotherapie voor de behandeling van angst, depressie en ontwijkende persoonlijkheidsstoornissen (Cluster C in de DSM 5).
McCullough, de grondlegger van AFT, gebruikte de gedragstherapeutische term ‘affectfobie’ om angst voor gevoel mee te typeren. De fobie is in dit geval dus geen angst voor iets buiten de persoon, zoals ruimtes of spinnen, maar een (onbewuste) angst voor verlangens en gevoelens binnen de persoon: een interne fobie.
Bijvoorbeeld als we vrezen overweldigd te worden door wat we ervaren, of geleerd hebben dat emoties er niet mogen zijn. Dan kunnen we bang worden voor wat we voelen, en een zogenoemde emotie- of affectfobie ontwikkelen. We trekken ons terug, vervreemden van anderen, durven niet meer kwetsbaar te zijn en missen plezier in ons leven.
Doordat we onze gevoelens hebben weggestopt, kunnen we last krijgen van spanning, onrust, een moe, somber en uitgeput gevoel en vage lichamelijke klachten. We worden ontevreden over ons werk of onze relaties en durven ons daarin niet te laten gelden. In zulke gevallen is een therapie die focust op de angst voor gevoelens behulpzaam. Affectfobietherapie (AFT) heeft als doel emoties weer toe te laten en te leren hanteren.
De AFT-therapeut richt de therapie op zowel de innerlijke beleving (zoals een negatief zelfbeeld en gevoelens van verdriet, boosheid of plezier) als de interpersoonlijke elementen (zoals sociale vermijding). Zo kan hij patiënten helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen en meer in contact te komen met eigen gevoelens, om hen van daaruit aan te moedigen te experimenteren met nieuw gedrag.
AFT is een passende behandeling voor patiënten die in staat zijn tot reflectie op hun belevingswereld en gemotiveerd zijn om hun patronen te onderzoeken en met hun problemen aan de slag te gaan, ook als dat pijnlijk is. Om van de therapie te profiteren, is het nodig dat je dagelijkse bezigheden hebt en contact onderhoudt met een of meer vertrouwde personen. Dat hoeft natuurlijk niet allemaal probleemloos te verlopen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten met een depressieve of angststoornis en patiënten met een vermijdende, afhankelijke of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis (cluster C in de DSM 5) kunnen profiteren van AFT.
Schematherapie (SFT)
Schematherapie is een uitgebreid wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige/terugkerende klachten en problemen, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige disfunctionele patronen van emoties en gedrag te doorgronden en veranderen. Schema’s zijn overtuigingen die bepalen hoe je kijkt naar jezelf, naar anderen en naar de wereld om je heen. Negatieve schema’s zijn hardnekkig en zijn veelal ontstaan door nare ervaringen/tekorten tijdens de kindertijd, bijvoorbeeld in de steek gelaten door een ouder of gepest worden op school. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven, ook je relaties met anderen kunnen verbeteren.
EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing – afgekort tot EMDR – is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode voor het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen of trauma’s. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je vaak akelige dromen hebt over de gebeurtenis, dat je schrikachtig en angstig bent, of dat je last van herbelevingen hebt. Het kan dan zo zijn dat de herinneringen steeds maar opkomen, hoe hard je ook je best doet om ze tegen te houden. Dit kan veel emoties oproepen, en het kan zelfs zo zijn dat het voelt alsof de nare gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. (Folder)